Start ticketverkoop voor derde editie van DAKkan, het hoogste festival van Antwerpen

Persuitnodiging voor openingsfeest op vrijdag 16 september

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september 2022 organiseert de stad Antwerpen de derde editie van het dakenfestival DAKkan. Antwerpenaars kunnen dat weekend meer dan 50 daken ontdekken, waarvan een heel aantal nieuwe. Op vrijdag is er een gratis openingsfeest op de Kievitbrug, op zaterdag en zondag is er een uitgebreid cultureel programma in de hoogte, en zijn er inspirerende dakbezoeken. De ticketverkoop van DAKkan gaat vanaf maandag 22 augustus van start via www.DAKkan.be.

DAKkan, het hoogste festival van Antwerpen

Antwerpen telt 3000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe opportuniteiten. Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan een stijgende bevolking.

Antwerpen blijft daarbij niet achter en onderzoekt ook de mogelijkheden. Om dit alles in de kijker te zetten vindt voor de derde keer het dakenfestival DAKkan plaats op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september. Het ‘hoogste festival van ’t stad’ is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen een heel aantal stedelijke en niet-stedelijke partners, zoals de districten, musea, schouwburgen, het EcoHuis, sportcomplexen, scholen, hogescholen en universiteiten, private woningen, sociale woninggebouwen, bibliotheken, horeca en nog veel meer.

Het dakenfestival DAKkan gaat op vrijdag van start met een kennisdag over klimaatrobuuste daken voor professionals: landschapsarchitecten, groendakontwerpers, aannemers en andere specialisten ontmoeten elkaar, bezoeken Antwerpse voorbeelden en wisselen internationale kennis uit over de inzet van groene daken om het stedelijke klimaat te verbeteren. Tijdens deze kennisdag ligt de focus op daken boven (ondergrondse) parkings. Vaak vormen die daken een binnenruimte tussen gebouwen en is er nog enorm veel potentieel om hier met water en planten voor verkoeling te zorgen, energie op te wekken of een broedplaats voor insecten en vogels te voorzien.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: "Het potentieel van grote Antwerpse daken is gekend. Om eigenaars daarvan een duwtje in de rug te geven, ontwikkelden we een Klimaatpremie tot een bedrag van wel 30 000 euro voor een ambitieus groendak. Tijdens het DAKkan festival kunnen de inspirerende realisaties bezocht worden, ik raad het iedere dakbezitter aan. Zoals het dak van co-housing-project INDRUK, zo ervaar je zelf hoe die daken een verschil maken om je woning koeler te houden en je uitzicht op de stad te verfraaien.

Programma en tickets

Op meer dan 50 daken kunnen bezoekers genieten van een waaier van cultuur en boeiende panorama’s. Het programma biedt een mix van betalende en gratis activiteiten, voor jong en oud. De meeste activiteiten zijn op reservatie, sommige zijn vrij toegankelijk. De online-ticketverkoop voor betalende en te reserveren activiteiten start op 22 augustus.

Een greep uit het aanbod: Rollerdisco op de Park&Ride Luchtbal, een beeldende kunstenfestival op het PAKT, dansvoorstellingen in Berchem en de Blikfabriek, Filip Jordens die Jacques Brel zingt op het dak van hotel Hilton, yoga en aerobicsessies (in Jane Fonda tenue!) op het gloednieuwe ZNA gebouw, kidskamperen op het dak van de Hiberniaschool, een Beatles concert op het dak van Nova, rondleidingen op de balkons van het Stadhuis, theater op één van de Kielparktorens, een lezing door journalist Kenneth Dée op het dak DPG media, een beiaardconcert vanuit de kathedraal, klimaatdichters op het dak van het Paleis, een highline parcours tussen de woontorens van Europark Linkeroever, sterrenkijken met Urania op het dak van het Scoutshuis in Borgerhout, en tal van groendakbezoeken bij mensen thuis.

“Met het DAKkan festival slaan we de brug tussen cultuur en leefbaarheid. Met een cultuurprogramma willen we de Antwerpenaar prikkelen wat er allemaal mogelijk is op onze daken. We laten de stad van een andere, onbekende kant zien. Maar bovenal is DAKkan een prachtig cultuurfestival voor jong en oud”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Europees netwerk

De stad Antwerpen maakt met onder andere het DAKkan-festival voor vier jaar deel uit van het European Creative Rooftop network. Dit netwerk van 9 steden en partners stelt als doel stadsdaken meer in te zetten voor cultureel, sociaal en klimaatrobuust gebruik. Tot dit netwerk behoren ook Amsterdam, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Gotenborg, Nicosia en Rotterdam. Op het DAKkan festival zullen ook kunstenaars uit Faro en Chemnitz een performance doen en tentoonstellen.

Het volledige programma en ticketverkoop zijn terug te vinden op www.DAKkan.be.

Copyright headerbeeld: Noortje Palmers.
Bekijk
hier meer sfeerbeelden van DAKkan-festival 2020.


Vrijdag: openingsfeest op de Kievitbrug

De brug gelegen boven op Plantin Moretuslei in het verlengde van de Van Immerseelstraat, is een van de weinige daken die altijd toegankelijk is. Daarom is dit basketbalplein de ideale setting voor het DAKkan openingsfeest: om 17u verwelkomen schepenen Ait Daoud en Meeuws alle genodigden en zetten zij een gratis dansfeest in voor partners en bezoekers. Gastheer van dienst is Ampère. ​
De pers is hier van harte uitgenodigd. ​

Zaterdag: buiten de Leien

Op zaterdag stellen alvast volgende locaties verspreid over zeven districten hun daken open:

  • Antwerpen: Bib Elsschot en Europark (Linkeroever), Torens Kielpark, Park & Ride Luchtbal, PAKT, Nova Kiel;
  • Berchem: basisschool De kRing;
  • Borgerhout: districtshuis Borgerhout, EcoHuis, Scoutshuis, Trix;
  • Deurne: Arena sporthal, Sportoase Groot Schijn, Avant Rivierenhof;
  • Ekeren: Kasteel Veltwijck;
  • Hoboken: Blikfabriek;
  • Wilrijk: Campus Middelheim en Bib Bist.

Zondag: binnen de Leien, tijdens Antwerpen Shift (20ste editie Antwerpen autovrij)

Op zondag zijn al zeker volgende locaties in de Antwerpse binnenstad aan de beurt: Adic, Antwerp Management School, AP Hogeschool, The Beacon, DPG Media, Hilton, Hiberniaschool, M HKA, MAS, OLV Kathedraal, PAKT, hetpaleis, jeugdherberg Pulcinella, Red Star Line Museum, Stadhuis, het Steen, Thomas More Campus Sint-Andries, Tomorrowland hoofdkwartier, De Waterpoort, ZNA Cadix.

Op zondag 20 september is de binnenstad trouwens autovrij tussen 10 en 18 uur. Het ideale moment om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer de opengestelde daken binnen de Leien te ontdekken. Een deel van de Leien zal volledig autovrij zijn!

Heleen Vanden Bergh

Pers en PR-contact DAKkan Antwerpen, Stad Antwerpen

Jo Van de Velde

Communicatiemedewerker Klimaat en Leefmilieu, stad Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.