Open Huizen vertelt de verhalen van slachtoffers WOII tijdens vierde editie 

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei vindt in Antwerpen de vierde editie van Open Huizen plaats. Tachtig jaar na de bevrijding van Antwerpen houdt het langlopende project Antwerpen Herdenkt de herinnering van de slachtoffers van WOII levend tijdens dit herdenkingsweekend. Vertellers, bezoekers en bewoners delen tijdens kleine bijeenkomsten pakkende verhalen over stadgenoten op bijzondere locaties waar zij woonden en werkten. Om te achterhalen wat er met de verdwenen Joodse leerlingen van het Koninklijk Atheneum Antwerpen gebeurde, lanceert de school een oproep. 

Dit jaar, exact 80 jaar na de bevrijding van Antwerpen, vindt de vierde editie van ‘Open Huizen’ plaats. Opnieuw vertellen nabestaanden en bewoners over (Joodse) stadsgenoten en verzetsmensen die in hun huis of buurt woonden. Verhalen over oorlog, vervolging en verzet uit de Tweede Wereldoorlog tonen het belang van vrijheid en doen herinneren aan de harde strijd voor onze waarden en vrijheden. Bezoekers kunnen deze editie op 20 locaties verspreid over 6 districten terecht voor vertellingen en kleinschalige herdenkingen. 

Bruno De Wever vertelt het verhaal van het gezin Gulden-Bruches Dat in zijn straat woonde en werd opgepakt door de lokale politie. Jos Weitman getuigt over hoe hij als Joods kind kon onderduiken met hulp van Abraham Manaster. Abraham stichtte in 1946 een weeshuis voor Joodse kinderen. Jos vertelt zijn verhaal op de plek waar vroeger het weeshuis was en vandaag een Turkse moskee gevestigd is. In het Filmhuis Klappei vertelt Harry De Neve hoe zijn vader Léon op 16-jarige leeftijd samen met 21 andere jongeren wordt gearresteerd voor het plegen van verzetsdaden en het werken in de ‘Witte Brigade Fidelio’. In het Filmhuis kunnen bezoekers ook kijken naar Nackt unter Wölfen, een Duitse op een roman gebaseerd film die zich afspeelt in de Duitse concentratiekampen. Dit zijn maar enkele van de persoonlijke en spraakmakende verhalen van Open Huizen 2024. 

GO! Koninklijk Atheneum zoekt getuigen

Bijzonder voor deze vierde editie is het verhaal van de verdwenen Joodse leerlingen van het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen. Alle Joodse jongens verdwenen en hoeveel van hen de oorlog overleefden, is onduidelijk. Daarom startte het Atheneum een onderzoek naar wat er zich tijdens de oorlogsjaren binnen de schoolmuren afspeelde. ’s Avonds op 5 mei vindt ook het slotevenement van Open Huizen 2024 plaats in het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen en lanceren ze een oproep naar verhalen over hun Joodse leerlingen. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Ook na de bevrijding van 4 september 1944 kwamen nog minstens 3560 mensen om door de V-bommen. Met Open Huizen houdt een grote groep vrijwilligers de herinnering aan al deze mensen en wat zij hebben meegemaakt levend. Dat doen ze door hun huis open te stellen, te getuigen over hun eigen familiegeschiedenis of door het vertellen van levensverhalen, die vaak ongekend of vergeten zijn. Ze doen dat zoveel mogelijk op de plaats waar deze oorlogsslachtoffers woonden, werkten of schoolliepen. ​ 

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen en Vredescentrum in samenwerking met diverse lokale partners, onder de koepel van Antwerpen Herdenkt. ​ 

Praktisch 

Open Huizen 4 en 5 mei 2024

De persoonlijke verhalen en inschrijvingen (de capaciteit is beperkt) zijn te vinden via de website:

Website preview
Antwerpen herdenkt de Tweede Wereldoorlog
In 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen werd bevrijd. Ontdek hier hoe stad Antwerpen onder het motto 'Altijd vrij. Nooit vanzelfsprekend' de herinnering aan oorlog en bevrijding levend houdt.
Bevrijdingsfeesten

Persuitnodiging 

Ook de pers is hartelijk welkom om Open Huizen bij te wonen. Vooraf aanmelden is verplicht via ​ wannes.verbist@antwerpen.be met vermelding van welk(e) herdenkingsmoment(en) u wenst bij te wonen. ​ 

Wannes Verbist

Projectmedewerker ErfgoedLab, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.