Ondanks versoepelingen geen MAD Festival volgende week. Wel residenties voor artiesten én MAD on tour op zaterdag 8 januari

De eerste editie van MAD Festival, het nieuwe Antwerpse circusfestival, was gepland voor 6 tot 9 januari. Het festival was volop in opbouw toen op 22 december het Overlegcomité besliste over verstrengde coronamaatregelen die het culturele leven opnieuw aan banden legde. Een harde klap voor de festivalploeg die vol enthousiasme uitkeek naar de climax van twee jaar hard werken, en een opdoffer voor de uitgenodigde artiesten. Toch werd er meteen gezocht naar een alternatief. Dat kwam er in de vorm van MAD on tour, een rondreizende workshop langs verschillende circusscholen. Op 8 januari organiseren enkele trainers die op de MAD Convention zouden lesgeven, een gezamenlijk trainingsmoment met jongeren op de volgende locaties: Circuplaneet (Gent), Circus in beweging (Leuven), Locorotondo (Herentals), Sarakasi (Dendermonde), Circolito (Mechelen), Ell Circo D’ell Fuego (Antwerpen), Ecole de cirque (Brussel) en Woesh (Kortrijk, Oostende, Brugge, Roeselaere).

Ook de residenties die tijdens het festival zouden plaatsvinden, gaan nog steeds door weliswaar zonder publiek. Het Franse acrobatencollectief Femmes de Crobatie krijgt een onderzoeksresidentie en werkt van 3 tem 9 januari in de grote zaal van het Oude Badhuis. Collectif Pa(s)tatrak zou optreden met hun act La Controra op de MAD GENERATION STAGE - het festivalpodium voor nieuwe makers - en krijgt in de plaats een residentie in de trainingszaal van SPRK (Park Spoor Noord).

Na de beslissing van de Raad van State om de cultuursector wél te laten openblijven, werd de optie om het festival alsnog te laten plaatsvinden grondig bekeken. Maar de cruciale voorbereidingsweek die verloren ging kan niet ongedaan worden gemaakt.

"Een festivalterrein is geen zaal waarvan de deuren gesloten en dan weer geopend kunnen worden. De gigantische technische en productionele machine die noodgedwongen tot stilstand werd gelegd, kan niet zomaar opnieuw worden opgestart."
Dré Demet - artistiek coördinator Kunstenlab

Met de nieuwe initiatieven volgende week honoreert het festival zoveel als mogelijk de genomen engagementen, en plaatst de circusartiest, zijn veerkracht en zijn creativiteit centraal.

"Met de residenties en MAD on tour houden we de MAD-vlam brandend. Met de glimlach. Tot we er opnieuw voluit voor kunnen gaan want MAD festival staat voor 'a circus state of mind' en die mindset valt niet te breken. Ondertussen blijven we dicht bij ons publiek en solidair met onze artiesten. We’ll be back!"
Arno Wauters - artistiek coördinator Ell Circo D'ell Fuego

Dré Demet van Kunstenlab en Arno Wauters van Ell Circo D'ell Fuego, de twee artistieke krachten achter het MAD Festival, zijn beschikbaar voor reactie en eventuele interviews. ​
De pers is welkom op zaterdag 8 januari tijdens
MAD on tour. ​
Gelieve hiervoor Inge De Rouck, perscommunicatie cultuur, te contacteren via [email protected] of 0495/89.33.12. 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.