Nieuwe lijst van het Namenproject Antwerpen bevat 23.134 namen van oorlogsslachtoffers 

© Marion Kahane, inventarisnummer 100#1169_82
© Marion Kahane, inventarisnummer 100#1169_82

Het Namenproject Antwerpen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt om de dodelijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te eren. Vandaag lanceert het projectteam een vernieuwde lijst die 23.134 namen bevat van oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven. 

Het Namenproject Antwerpen is de voorbode van een nieuw monument-memoriaal dat op initiatief van stad Antwerpen vanaf 2024 verrijst aan de Scheldekaaien bij het Loodswezen. Het monument toont de namen van de overleden oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven. Naar schatting gaat het om zo’n 25.000 namen. ​ 

Fysiek en digitaal monument 

Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen inventariseert de namen van deze oorlogsslachtoffers. Het gaat om dodelijke slachtoffers die tot een van de vier gedefinieerde slachtoffergroepen behoren: Holocaustslachtoffers, burgerslachtoffers van nazigeweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. Zij zullen een plaats krijgen op het monument aan de Scheldekaaien. Samen met het fysieke monument zal er ook een digitaal monument ontwikkeld worden waarop de volledige namenlijst - inclusief bijkomende gegevens van de slachtoffers - zal verschijnen en de slachtoffers opgezocht en herdacht kunnen worden. 

Aanvullingen en correcties 

Vooruitlopend op het digitale en het fysieke monument, werd in de loop van 2021 een namenlijst online gezet op de website van Antwerpen Herdenkt, een platform om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig te houden. Die namenlijst bevatte ruim 19.000 namen. In de voorbije maanden werd hard gewerkt aan de aanvulling en correctie van deze lijst. De vernieuwde lijst verschijnt op 11 november 2023, en telt 23.134 namen. 

De volgende maanden werkt het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen verder aan de lijst. Er zullen op geregelde tijdstippen nieuwe namen verschijnen en correcties worden aangebracht. Belangstellenden kunnen de namenlijst raadplegen en via de website aanvullingen of correcties bezorgen aan de onderzoekers in het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen. ​ 

Burgemeester Bart De Wever: “Sinds 2021 hebben onze onderzoekers van het Stadsarchief bergen werk verzet om de namen van Antwerpse oorlogsslachtoffers te vervolledigen. Hun inzet heeft ervoor gezorgd dat het eindresultaat zo betrouwbaar mogelijk is, gebaseerd op wat we momenteel weten. Ik ben hen daar zeer erkentelijk voor. Maar dit project is geen archievenonderzoek dat op zichzelf staat. Ik doe dus graag nogmaals een warme oproep aan alle geïnteresseerden om de website van het Namenproject te bezoeken en de namen van slachtoffers na te gaan en desgevallend verbeteringen aan te brengen. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat alle Antwerpse oorlogsslachtoffers waardig en individueel herdacht zullen worden wanneer volgend jaar de eerste steen van het Namenmonument aan het Loodswezen gelegd wordt.” 

Meer info over het Namenproject Antwerpen via deze link. ​ ​ 

Bart De Wever

Burgemeester

Johan Vermant

Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.