Expo's in het najaar

Antwerpen blikt vooruit naar de expo's in het najaar. Voor een juwelenstoet en een zilverwedstrijd kunnen bezoekers terecht in Museum DIVA. Het MAS herdenkt WOII met de aangrijpende nieuwe vaste expo. Het Red Star Line Museum viert zijn tiende verjaardag met een groot familieweekend en Museum Vleeshuis viert ook feest met de parade van een stadstrommelaar. Het MoMu verkent de intieme band tussen kleding en herinnering en het FOMU toont werk van James Barnor. Het MAS en Museum Plantin-Moretus tonen samen meer dan 100 topstukken uit Vlaamse collecties terwijl het Museum Mayer van den Bergh in gesprek gaat met hedendaagse kunstenaars.

Overzicht expo's in chronologische volgorde:

De Juweelenstoet

3 augustus - 26 november 2023
DIVA | Museum voor diamant, juwelen en zilver

Honderd jaar geleden vond De Juweelenstoet plaats in Antwerpen. De stoet werd georganiseerd door de diamantsector om de belangrijke rol van Antwerpen als ‘s werelds diamantstad te benadrukken. Het was een groot spektakel met 15 praalwagens, 2000 figuranten, een hoop exotische dieren en een schat aan dure juwelen. Meer dan 1 miljoen mensen trokken naar de stad om de stoet te aanschouwen. Zelfs de koninklijke familie kwam kijken.

Kom van 3 augustus tot 26 november de sfeer opsnuiven van deze 3-dagen durende juwelenstoet uit 1923. Aan de hand van (grote) afbeeldingen van praalwagens, video's van de menigte op de Grote Markt, originele programmaboekjes, gedenkboekjes en krantenartikelen ontdekt de bezoeker waarom deze stoet onvergetelijk is in de geschiedenis van Antwerpen.

Zilvertriënnale: expo voor hedendaags design

26 augustus - 8 oktober 2023
DIVA | Museum voor diamant, juwelen en zilver

Vanaf 26 augustus presenteert DIVA de 20ste editie van de Zilvertriënnale. Dit is dé internationale wedstrijd voor hedendaags zilver. De reizende tentoonstelling toont de beste inzendingen uit deze driejaarlijkse competitie en wordt georganiseerd door het Gesellschaft für Goldschmiedekunst in Hanau. De expo wordt overgenomen van het Goldschmiedehaus Hanau, maar krijgt in DIVA een geheel eigen gezicht en presentatie. De tentoonstelling is gericht op liefhebbers van design, kunst en hedendaags (zilver)werk, maar ook op makers van hedendaags zilver.

Website preview
DIVA I Een briljant museum in Antwerpen I Diamant, juwelen en zilver | DIVA
DIVA, het nieuwe museum voor diamant, juwelen en zilver in het historische hart van Antwerpen. Wonderkamer I: Axel Vervoordt: tot 28 april.
www.divaantwerp.be

Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945

Vanaf 8 september 2023
MAS

Op 8 september 2023 opent 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' in het MAS. Deze nieuwe vaste expo toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld vielen minstens 25 000 doden. De tentoonstelling brengt de samenleving van toen tot leven met symbolische plaatsen zoals een cinema, een school, een huis, de kathedraal en het stadhuis. Daar maken persoonlijke verhalen en voorwerpen van Antwerpenaren de oorlog en de dictatuur tastbaar. Het zijn verhalen van verdeeldheid, machteloosheid, verraad, geweld, maar ook van moed, verzet en hulp. Het zijn verhalen om nooit te vergeten.

Website preview
Stad in oorlog
Op 8 september 2023 opent 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-145' in het MAS. Deze nieuwe vaste expo toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld kwamen zo'n 25 000 stadsbewoners om. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijk deel van de geschiedenis tastbaar.
MAS | Museum aan de Stroom

10 jaar Red Star Line Museum

30 september - 1 oktober 2023
Red Star Line Museum

Het Red Star Line museum viert zijn tiende verjaardag in het weekend van 30 september. Het museum verwelkomt het grote publiek voor een uitbundig dansfeest in de jaren '20 stijl, waar lindyhop en swing de dansvloer zullen veroveren. Maar dat is niet alles! Het feestweekend zorgt voor een gevarieerd programma voor iedereen, ook voor de meest kwetsbare gezinnen.

Het feestweekend biedt een rijkgevuld programma voor families met een bootjesrace, familiewandelingen, rondleidingen voor families zonder taaldrempels, kleuterrondleidingen, buggytours en vele creatieve workshops. Een wereldbrunch, foodtrucks en drankjes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken tijdens het feest. Een expo met portretten door fotograaf Koen Broos zet voor elk van de tien jaar dat het museum bestaat één schenker in de kijker.

Miljoenen mensen, één droom | Red Star Line Museum
Als de muren van het Red Star Line Museum konden spreken, stonden we versteld van hun verhalen. Ze zouden vertellen over hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, over adrenaline en slapeloze nachten, over kinderen die hun familie nareizen en over families die hun kinderen moeten achterlaten. In deze gebouwen vertrokken een eeuw geleden immers 2 miljoen landverhuizers met de boten van de Red Star Line naar Amerika, hun dromen achterna.
redstarline.be

PARADE, focusexpo en soundscapes

28 september - 7 januari 2024
Museum Vleeshuis

In Antwerpen was én is het nooit stil: fanfaremuziek vanuit kiosken, pianoklanken door openstaande ramen, accordeonmuziek van landverhuizers, dansorgeltonen uit cafés, liederen van straatzangers, dit alles vermengd met alledaagse stadsgeluiden. In het najaar van 2023 flaneert de bezoeker van Museum Vleeshuis door het Antwerpen van vroeger (en nu). Soundscapes – speciaal gecreëerd door het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en het Studiecentrum Vlaamse Muziek – wekken de klanken van de stad tot leven. Een kleine focuspresentatie toont een parade van historische koperblaasinstrumenten uit de verzameling van stadstrommelaar Jean Bocklam, een recente schenking aan het museum. Onderweg kom je ook de Antwerpse muziekkiosken tegen. En uiteraard komen al die stadsklanken tot leven tijdens de concertreeks Woensdagklanken, waar blaasinstrumenten centraal staan.

Website preview
PARADE, focusexpo en soundscapes
Het belooft een boeiend muzikaal najaar te worden in het museum. Hierbij alvast een smaakmaker.
Museum Vleeshuis

ECHO. Gehuld in herinnering

14 oktober - 25 februari 2024
MoMu - ModeMuseum Antwerpen

‘ECHO’ verkent de intieme band tussen kleding en herinnering door de ogen van drie artiesten die verbonden zijn door de tactiele en emotionele intensiteit van hun werk: kunstenaar Louise Bourgeois, ontwerper Simone Rocha en choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker.

Baloji Augurism.

21 oktober - 14 april 2024
MoMu - ModeMuseum Antwerpen

Dit najaar wordt de MoMu-galerij omgetoverd tot een plek van magisch realisme: de intrigerende wereld van Baloji.

De tentoonstelling is geïnspireerd door zijn laatste speelfilm 'Augure' en de bijbehorende albums en geeft ons een nieuwe kijk op zijn artistieke werk.

Website preview
MoMu - Fashion Museum Antwerp
MoMu is the fashion museum of Antwerp in Belgium. Founded 2002, the museum collects, conserves, studies and exhibits Belgian contemporary fashion.
MoMu Antwerp

James Barnor

26 oktober - 10 maart 2024
FOMU

Dit najaar presenteert FOMU de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Ghanees-Britse fotograaf James Barnor (°1929). Deze tentoonstelling onthult zowel de veelzijdigheid van zijn praktijk als zijn meesterschap over het medium

De tentoonstelling van James Barnor in FOMU belicht niet alleen Barnors rijke carrière, maar ook de culturele verbindingen tussen Accra, Londen en Antwerpen.

Website preview
FOMU Antwerpen | Expo's | James Barnor
Dit najaar presenteert FOMU de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Ghanees-Britse fotograaf James Barnor (°1929).  Deze tentoonstelling onthult zowel de veelzijdigheid van zijn praktijk als zijn meesterschap over het medium
FOMU

Her Voice (werktitel)

27 oktober - 10 maart 2024
FOMU

De tentoonstelling Her Voice (werktitel) brengt een internationale groep kunstenaars samen die zich hebben laten inspireren door de Belgische filmmaker Chantal Akerman (1950-2015).

In 1975 werd Akerman op slag beroemd met Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles, een sleutelwerk van de feministische avant-garde cinema. Bijna vijftig jaar later is haar werk onverminderd actueel.

De tentoonstelling laat zien hoe Akermans persoonlijke benadering, radicale ideeën en feministische kritiek voortleven in de hedendaagse kunst. Met werk van toonaangevende fotografen als Frida Orupabo, Joanna Piotrowska, Collier Schorr, Manon de Boer, Gabby Laurent en Carmen Winant.

Website preview
FOMU Antwerpen | Expo's | Her Voice
De tentoonstelling Her Voice (werktitel) brengt een internationale groep kunstenaars samen die zich hebben laten inspireren door de Belgische filmmaker Chantal Akerman (1950-2015).
FOMU

Zeldzaam en onmisbaar | ​100 topstukken uit Vlaamse collecties

28 oktober - 25 februari 2024
MAS | Museum aan de Stroom

Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens… Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die dit najaar in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.

Website preview
Zeldzaam en onmisbaar
Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het najaar 2023 in het MAS te zien zijn. De niet te missen expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst. Kunstwerken waar je anders heel Vlaanderen voor moet doorkruisen, of die zelfs nooit publiek toegankelijk zijn, zijn nu tijdelijk op één plek te bewonderen. En dat ter ere van de twintigste verjaardag van het Vlaams topstukkendecreet.
MAS | Museum aan de Stroom

Blikvangers

Vanaf 31 oktober 2023 ​
MAS | Museum aan de Stroom

In de nieuwe expo ‘Blikvangers’ in het gratis Kijkdepot geven 16 Antwerpenaren hun blik op de collectie. In elke vitrine zie je wat voor hen een topstuk uit de MAS-collectie. Want een topstuk is voor iedereen iets anders. Een bezoek aan het Kijkdepot is zo een mooie aanvulling op de tentoonstelling ‘Zeldzaam en Onmisbaar’, die doorgaat op de derde verdieping. Daar zijn bijna 100 stukken te bewonderen die door Vlaanderen erkend zijn als Topstuk.

Website preview
Blikvangers
Op 31 oktober 2023 opent de nieuwe expo ‘Blikvangers’ in het gratis Kijkdepot. Daar geven 16 Antwerpenaren hun blik op de collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders. Een bezoek aan het Kijkdepot is zo een mooie aanvulling op de tentoonstelling ‘Zeldzaam en Onmisbaar’, die doorgaat op de derde verdieping. Daar zijn bijna 100 stukken te bewonderen die door Vlaanderen erkend zijn als Topstuk.
MAS | Museum aan de Stroom

Conversations

10 november - 3 maart 2024
Museum Mayer van den Bergh

Voor de expo ‘Conversations’ gaan hedendaagse kunstenaars in gesprek met de collectie van Museum Mayer van den Bergh. Tussen de eeuwenoude schilderijen, het ingetogen beeldhouwwerk en de uitbundige retabels verrijken hedendaagse kunstwerken tijdelijk de museumpresentatie. Vijftien kunstenaars lieten zich inspireren door de Dulle Griet van Pieter Bruegel, de portretten van Cornelis De Vos en Alessandro Allori, stillevens van Antwerpse meesters als Daniël Seghers, werken van Jacob Jordaens, Joachim Patinir, Gerard de Lairesse, en andere topstukken. Het resultaat is een verrassende dialoog tussen historische en hedendaagse meesters, gepresenteerd in het sfeervolle interieur van Museum Mayer van den Bergh: een intrigerende blend van oud en nieuw.

De expo Conversations. 15 hedendaagse kunstenaars in gesprek met de collectie van Museum Mayer van den Bergh toont nieuw en bestaand werk van Bram Demunter • Marcel Dzama • Adrian Ghenie • Kati Heck • Leiko Ikemura • Edward Lipski • Jonathan Meese • Ryan Mosley • Inès van den Kieboom • Muller Van Severen • Tobias Pils • Ben Sledsens • Dennis Tyfus • Rinus Van de Velde • Tal R. ​
In samenwerking met Tim Van Laere Gallery.

Website preview
Conversations
15 hedendaagse kunstenaars kijken naar de collectie van Fritz Mayer van den Bergh en gaan in dialoog met eeuwenoude schilderijen, ingetogen beeldhouwwerk en rijkelijke retabels. Een intrigerende blend van oud en nieuw waarbij je met hernieuwde blik kijkt.
Museum Mayer van den Bergh

Van crabbelinge tot carton | Tekeningen van Bruegel tot Rubens

17 november - 18 februari 2024
Museum Plantin-Moretus

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van hoe en waarom men tekende in onze contreien in de 16de en 17de eeuw. De topstukken uit de eigen collectie vormen de basis van deze tentoonstelling, maar ze worden aangevuld met complementaire topstukken uit andere Vlaamse openbare en privécollecties. Het is een unieke gelegenheid om enkele kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. En naast grote namen als Frans Floris, Pieter Bruegel, Anthony Van Dyck of Jacques Jordaens, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Hans Collaert, Pieter van Lint, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.

Website preview
Van crabbelinge tot carton
Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 80 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.
Museum Plantin-Moretus

Van wafel tot koek

26 december - 6 januari 2024 ​ ​
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Bakken toont het hart van een eetcultuur. In haar nieuwste boek ‘Van wafel tot koek’ deelt Regula Ysewijn de recepten en geschiedenis van feestelijk gebak uit de lage landen. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die ons meteen aan Sinterklaas en Sint-Maarten doen denken. Heel wat recepten komen uit het 17de-eeuwse Brabants kookboek uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Dat wordt speciaal voor de kerstdagen in de prestigieuze Nottebohmzaal getoond. Verwacht je aan een heerlijke expo met af en toe een zoete verrassing!

Headerbeeld: Wuivende dames in sportkledij aan boord van de Belgenland, illustratie in de brochure 'Red Star Line cruises from London', 1934

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, stad Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.