Familieherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen
Lancering Stadskroniek op 8 juni

Op 8 juni wordt in het MAS een nieuwe Stadskroniek voorgesteld ‘Angst en liefde - Familieherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen’. Lezers ontdekken er oorlogsverhalen over het leven in de stad en de gevolgen tot op vandaag voor Antwerpse families.
Deze Stadskroniek bundelt vijftien familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. De verhalen zijn even persoonlijk als uiteenlopend. Aan het woord zijn vier generaties over de oorlogslittekens in hun familie. Het zijn tragische en liefdevolle familieherinneringen aan een donkere bladzijde van de Antwerpse geschiedenis.
In al hun verscheidenheid belichten de auteurs de grote impact van oorlog en dictatuur en de impact op henzelf, hun familie en andere stadsbewoners. De verhalen maken tastbaar hoe de Tweede Wereldoorlog sporen nalaat ver voorbij de oorlogsjaren, zelfs tot vandaag.
Voor de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945’ (vanaf 8 september in het MAS) verzamelde het MAS persoonlijke verhalen, objecten en documenten over de Tweede Wereldoorlog. Een selectie onbekende oorlogsverhalen kreeg een plaats in dit boek, dat binnenkort te koop zal zijn in de Antwerp City Shop Het Steen en in de MASshop.
De pers is welkom op de lancering van de Stadskroniek ’Angst en liefde – Familieherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen’ in aanwezigheid van de auteurs en de schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud in het MAS op donderdag 8 juni om 20 uur.
Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Ze zijn verzameld en geschreven door een groep bewoners of een vereniging. In een Stadskroniek tekenen zij zelf een stukje stadsgeschiedenis op. Ze gaan daarvoor op zoek naar erfgoed en historische of actuele informatie, ze nemen interviews af en schrijven samen hun verhaal. Daarbij krijgen ze steun van ErfgoedLab Antwerpen. Op 8 juni verschijnt ook de Stadskroniek ‘Angst en liefde. Familieherinneringen aan Antwerpen in de Tweede Wereldoorlog’.
Nadia De Vree