17e editie van Museumnacht op 5 augustus

Ontdek het verrassende programma van 19 musea met 1 ticket. Ticketverkoop vanaf 27 juni om 10 uur.

Wie houdt van cultuur, muziek en dans zet zaterdag 5 augustus 2023 maar beter in zijn agenda. 19 Antwerpse musea verwelkomen van 19 uur tot 1 uur ‘s nachts jong en oud voor een uniek programma met onder andere rondleidingen, workshops en optredens. Tijdens deze 17e editie van Museumnacht kunnen bezoekers ook het vernieuwde KMSKA en Het Steen ontdekken.  

Op 5 augustus pakken 19 musea vanaf 19 uur uit met een gevarieerd programma, speciaal samengesteld voor Museumnacht. Er is voor ieder wat wils, en dat met 1 ticket aan 18 euro voorverkooptarief. Bezoekers proeven een ‘Diamond Drink’ in DIVA en ontdekken of er een echte diamant in hun bubbels zit, laten een foto maken in midcentury-setting in het FOMU, halen het kind in zichzelf naar boven op artistiek verantwoorde wijze in het M HKA, pimpen een totebag in Man Ray-stijl in het MoMu, laten een met de hand geprikte tattoo zetten door kunstenares Doe Ta Ni Tattoe in het MAS, zien Vlaanderens bekendste cartoonisten live aan het werk in Museum De Reede of laten zich koppelen aan een kunstwerk in Museum Mayer van den Bergh. 

Moeilijk kiezen, dus, en bovenop deze activiteiten botst de bezoeker op dj’s of livebands in museumzalen en acts op de meest idyllische binnenpleinen van de Antwerpse musea. Zo brengt Gene Bervoets liederen uit het Antwerpse verzamelhandschrift ‘Het Mengelmoes’ van 1696 op het Conscienceplein. Geen religieuze gezangen, maar wel liedjesteksten over seks, volkse humor, overmatig drankgebruik en geweld. In Museum Vleeshuis genieten jazzliefhebbers met een mocktail in de hand van een optreden van het jonge en talentrijke jazzensemble Anke Ludwig Quartet. 

Buiten muziek is er uiteraard ook kunst, en voorziet partnerorganisatie AmuseeVous de Antwerpse musea van artistieke ingrepen van jonge makers die alle klassieke perspectieven uitdagen.

Alleen tijdens Museumnacht 

Op deze 17e editie van Museumnacht zullen ook het vernieuwde KMSKA en Het Steen te bezoeken zijn. Het KMSKA pakt onder andere uit met een Instagram- en ‘Twilight’-rondleiding, DJ Deloin en een cocktailbar. In Het Steen ontdekt de bezoeker kamers die nog niet eerder toegankelijk waren en blijft het uitkijkplatform op de toren open tot 1 uur ’s nachts. Ideaal om een zwoele zonsondergang mee te pikken. ​ 

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Museumnacht heeft elk jaar opnieuw iets magisch. Dit jaar trekken we alle registers open en toveren we heel de stad om tot één groot museum. Van volkse liederen uit de 17e eeuw tot Man Ray-totebags: ons Antwerpse erfgoed is springlevend en cultuur laat onze stad bruisen."

Volg de gids 

Spring die avond ook eens op de fiets en luister onderweg naar de stadsverhalen van de gidsen van Expeditie De Stad en Cyclant. Ze laten deelnemers kennismaken met onder andere Museum Mayer van den Bergh, M HKA en de Sint-Andrieskerk. Voor deze tocht nemen geïnteresseerden hun eigen fiets mee en kopen ze vooraf een extra Cyclant-ticket. ​ 

Museumnacht wordt afgesloten met een afterparty in het MAS van 1 uur tot 4 uur ’s nachts. Een unieke kans om te dansen met een verbluffend uitzicht op stad en Schelde. Feestvierders kopen vooraf een combiticket voor Museumnacht en de afterparty, de plaatsen zijn beperkt. ​ 

Bezoekers die te weinig tijd hebben gehad om al de musea op hun lijstje af te werken op één nacht krijgen een herkansing: met het (afgeknipte) polsbandje krijgen ze tot 31 augustus 2023 gratis toegang tot een van de deelnemende musea. 

Deze 19 musea en culturele instellingen openen hun deuren tijdens Museumnacht: AMUZ, Cinema Lumière, DIVA, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Het Steen, FOMU, KMSKA, M HKA, Maagdenhuis, MAS, MoMu, Museum De Reede, Museum Mayer van den Bergh, Museum Plantin-Moretus, Museum Vleeshuis, Red Star Line Museum, Sint-Andrieskerk, Sint-Pauluskerk en Snijders&Rockoxhuis. 

Bekijk het uitgebreide programma van de Museumnacht op www.museumnacht.be.

Praktisch 

 • Zaterdag 5 augustus 2023 van 19 uur tot 1 uur in 19 deelnemende musea 
 • Afterparty in het MAS van 1 uur tot 4 uur 
 • Ticketverkoop start op 27 juni 2023 om 10 uur via www.museumnacht.be 
  • Voorverkooptarief: 18 euro 
  • A-kaart met kansentarief en -12-jarigen: gratis 
  • Deelname fietstocht Cyclant: 10 euro. Dit ticket kan alleen gekocht worden in combinatie met een ticket voor Museumnacht. De capaciteit is beperkt. 
  • Afterparty: 9 euro. Dit ticket kan alleen gekocht worden in combinatie met een ticket voor Museumnacht. De capaciteit is beperkt.
  • Voorverkoop t.e.m. 4 augustus 2023. Tickets vanaf 5 augustus 2023 om 0.00 uur: 20 euro
  • Velo Antwerpen trakteert iedereen met een ticket voor Museumnacht op een gratis dagpas voor een deelfiets die 24 uur geldig is. De praktische info staat op www.museumnacht.be.

 

Voor de pers - niet voor publicatie

Journalisten kunnen mits media-aandacht een gratis toegangsticket aanvragen bij: 

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, stad Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.